«Вся кремлівська рать. Коротка історія сучасної Росії», Михайло Зиґар

Якісно написана документальна книга про те, як все влаштовано у сусідній країні з моменту приходу до влади Путіна та до моменту видання книги у 2015.

«Вся кремлевская рать. Краткая история современной России», Михаил Зыгарь

Михайло Зиґар детально описує передачу влади від Єльцина до Путіна. Як він вживався у роль президента, як пішов на другий термін. Як розігрували передачу посади Мєдвєдєву та подальше утримання влади. Розповідає про важливих чиновників кожної з цих епох, про олігархів, про ворогів та друзів.

Що відрізняє його від купи інших авторів, що спекулюють на цій темі? Обсяг роботи та відсутність здогадок. Він не дозволяє власним емоціям впливати на розповідь. Він, як професійний журналіст, з ретельністю історика розповідає факти: дати, числа, імена. І ця інформація, як пазл, складається в одну велику картину.

І головний висновок до якого він доходить — не існує ніякого Путіна, яким його уявляють чи малюють у народі. Існує російський чиновник Володимир Путін та велика кількість людей у його оточені, які формують його думку, показують певні документи, дещо наговорюють, створюють рекламні акції, що розраховані на нього одного і так впливають на прийняття рішень. Силовики, чиновники, друзі дитинства та люди, яких призначили працювати олігархами.

Крім цього, після безлічі інтерв’ю та роботи над книгою, він доходить до висновку що у Кремля немає ніякого стратегічного плану. Все це тактичні рухи, які мають розв’язувати нагальні проблеми та відповідати на реальні чи уявні виклики. Просте реагування на подразники.

Навіть, якщо ви не дуже цікавитесь політикою Росії, то книгу все одно цікаво буде прочитати у контексті взаємин Кремля з Україною. Автор розповідає про всі гострі моменти наших взаємин — як велися переговори щодо наступника у 2004; як все запорола Помаранчева революція; пояснює, як так сталося, що Медведчук — єдина людина, якій Путін довіряє в Україні; газові договори Тимошенко; війна в Грузії (Саакашвілі ж у нас тепер). Розповідає, як змусили Януковича відвернутися від Європи та як його витягували у 2014, як захоплювали Крим, як розпочали війну на Донбасі та хто був куратором всіх цих подій.

Ви отримаєте більш ніж загальне уявлення про те, як приймаються в Росії політичні рішення, як оточення вгадує побажання Путіна і як президент вгадує рішення, які він має прийняти, щоб залишатися популярним.

__________________

Автор наполегливо відстоює своє конституційне право на косномовність.

Лайк, комент та репост, не дарма ж я це все написав.


Comments

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *